Deprecated: Function split() is deprecated in /home/amedica/public_html/include/header.php on line 2
Adammedica - Medical
Contact Candidati Medical Market Despre Home
0 joburi, 83 utilizatori inregistrati

Medicina militara


Istoric

 

In a doua jumatate a secoulului al XIX-lea Gen. Prof. Dr. Carol Davila pune bazele serviciului medical al armatei, din dorinta de a participa la limitarea efectelor epidemiilor de tuberculoza, holera, dizenterie, tuberculoza sau febra tifoida in contextul conflictelor armate ale vremii.

Ulterior, se infiinteaza Societatea Stiintifica a Corpului Sanitar Militar Roman (infiintata la 21 august 1862, prin Inaltul Decret Romanesc nr. 4629, atestandu-se astfel, medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare, de altfel pe 21 august se sarbatoreste ziua Medicinei Militare). Astfel Romania intra in randul select al unor tari ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Turcia, state cu traditie in medicina militara.

Dupa 1989 Medicina Militara romaneasca se remarca prin participarea cu spitale militare de campanile in cadrul fortelor de mentinere a pacii din diferite teatre de operatiuni din lume.

In prezent institutia  care guverneaza organizarea medico-militara este reprezentat de Directia Medicala din cadrul Ministerului Aparararii Nationale.Medicii militari sunt ofiteri ai Armatei Romane avand responsabilitati si beneficii caracteristice statutului  militar desfasurandu-si activitatea medico-militara in unitati si spitale ale Ministerului Apararii.

Admiterea la Medicina Militara

 

Institutul Medico-Militar este institutia militara de invatamant superior subordonata Ministerului Apararii Nationale, care potrivit Hotararii de Guvern Nr. 585 din 21/05/1990 se ocupa impreuna cu Universitatile de Medicina si Farmacie din Bucuresti si Targu-Mures de pregatirea viitorilor medici militari. Admiterea pentru locurile scoase la concurs de Institutul Medico- Militar (locuri diferite de cele ale Universitatilor de Medicina si Farmacie) cuprinde cateva etape suplimentare fata de medicina civila: candidatii sustin inaintea examenului de chimie, biologie si fizica in cadrul Universitatilor de Medicina si Farmacie, probe suplimentare de educatie fizica, psihologie si limba straina. Aceasta selectie initiala se organizeaza si se desfasoara in centrele zonale de selectie si orientare din Alba-Iulia, Breaza si Campulung-Moldovenesc.
Candidatii admisi in Institutul Medico-Militar incheie angajamente scrise cu Ministerul Apararii Nationale, prin care se obliga ca, dupa absolvire, sa indeplineasca serviciul in armata cel putin 9 ani. In cazul nerespectarii acestor angajamente si in situatiile in care au fost indepartati din serviciu pentru motive ce le sint imputabile, absolventii sint obligati sa restituie cheltuielile de intretinere, tinindu-se seama de timpul servit. Aceeasi obligatie de restituire a cheltuielilor de intretinere pe timpul scolarizarii se mentine si in cazul indepartarii din institut pentru lipsa de interes la studii sau abateri disciplinare.(ART. 6 H.G. Nr. 585 DIN 21/05/1990) La absolvirea anului IV de studiu, studentilor Institutului Medico-Militar necesari armatei li se acorda grad de ofiter activ.
Dupa finalizarea perioadei de studiu absolventii trebuie sa sustina examenul de intrare in rezidentiat pe locuri scoase la concurs de Ministerul Aparari Nationale (un alt dezavantaj pentru unii candidati deoarece locurile scoase la concurs nu acopera intreaga paleta a specialitatilor medico-chirurgicale, ci acopera necesarul estimat de medici specialisti ai armatei).

Drumul tinerilor catre statutul de medic militar poate parea unul anevoios. Pe langa pregatirea medicala pe care o desfasoara orice medic (civil sau militar) pe durata studiilor, cei din urma parcurg in plus discipline si probe specifice pregatirii militare. Totodata, spre deosebire de majoritatea institutiiior de invatamant medical superior de stat, unde tendinta anuala este de a  scoate mai multe locuri la concurs, Medicina Militara mentine standardele sus, fara a suplimenta locurile scoase la concurs, dimpotriva. Astfel avantajul unui loc de munca sigur la terminarea facultatii, intr-un sistem bine platit, dar si statutul (mult ravnit de unii candidati) de medic militar precum  si posibilitatea de a lucra intr-un spital miliar (cu dotari si personal calificat de multe ori superioare sistemului civil) au un revers al medaliei caruia putini ii pot face fata.

 


Surse:

1.www.mapn.ro
2.www.univermed-cdgm.ro
3.www.presamil.ro
4.www.scumc.ro

« inapoiAdammedica - Medical

Joburi

Adammedica - Medical

Adammedica - Medical

Stiri

Adammedica - Medical